De attributen van de pelgrim.


De pelgrim onderscheid zich door het dragen van de karakteristieke voorwerpen waardoor ze meteen als bedevaarders herkenbaar zijn en dus onderweg op onderdak voedsel, hulp en bescherming kunnen rekenen.

Bij de pelgrimage neemt de Jacobsschelp een belangrijke plaats in. Duizenden mensen, uit de hele wereld, die nog steeds de tocht naar Santiago de Compostela maken, dragen de Jakobsschelp als symbool op hun kleding/rugzak of hoed.

Wij dragen de schelp op de rugzak en op onze hoed .

Eveneens is de pelgrimsstaf van oudsher een essentieel attribuut met een diepe symbolische betekenis wat ook op alle afbeeldingen van Jacobus getoond wordt. Hij bood een soort “moreel houvast” verder werd hij gebruikt om wandelen over lange afstand gemakkelijker te maken. Hij bood extra steun ( “derde voet” ) bij vermoeidheid, bij overbelaste of gekwetste ledematen, vooral op slecht begaanbare wegen. De ijzeren punt diende als verdedigingsmiddel tegen struikrovers en valse pelgrims, hij was tevens een wapen om loslopende honden en wilde dieren af te slaan en op afstand te houden.

Wij hebben voor deze tocht met veel zorg en toewijding een wandel(stok)staf gemaakt met daarin onze eigen gevoelens.
Vanaf de eerste plannen om deze tocht te gaan maken heeft de stok een bijzondere plaats ingenomen, niet alleen in huis, maar ook in ons hart en gedachten.
Als eerste hebben wij gezocht naar hazelaarstokken die gemakkelijk
 in de hand lagen, en die wij gevonden hebben in het buitengebied van Bakel. Na deze geschild en gedroogd te hebben zijn ze handmatig bewerkt tot mooie kunstwerken, met houtsnijwerk van koppen, maar ook de ingekerfde namen mag geslaagd worden genoemd. Wij kwamen tot de ontdekking dat niet alleen de creativiteit uit onze vingers kwam maar dat deze bezigheid ook goed en nuttig was voor de voorbereiding met name de teambuilding werd hiermee versterkt.

Op de wandelstokken zijn alle namen van onze kinderen en kleinkinderen ingebracht evenals van Nelly en Annie, onze vrouwen. Symbolisch dragen wij ze dan ook dagelijks mee en hebben wij hen altijd in zicht in voor en tegenslag.

Al honderden jaren krijgen de pelgrims in Santiago de Compostela een “Compostela”-certficaat als bewijs voor de volbrachte tocht. Hiervoor moesten zoveel mogelijk bewijsbrieven, -stempels en zegels van het bezoek aan heiligdommen, bijkomende aanbevelingsbrieven van gasthuizen en kloosters inclusief getuigschriften e.d. overlegd worden.

Met de Credencial del Peregrino van het “Nederlands Genootschap van Sint Jacob” kunnen wij tijdens de tocht onze stempels verzamelen. De eerste stempels zijn al geplaatst na de indrukwekkende pelgrimsmis in Roermond waar ook de pelgrimszegening heeft plaatsgevonden samen met onze wandelstokken.

Nog èèn week voor vertrek !

12 reacties op “De attributen van de pelgrim.

 1. Johannes en Marius, We wensen jullie heel veel plezier en kracht! We gaan jullie natuurlijk volgen!! Heel veel liefs van ons xx

  • Johannes en Marius
   Wij wensen jullie ongelooflijk goed weer en heel veel plezier op jullie tocht.
   Tot 1 mei kunnen we jullie volgen.
   Daarna zijn we zelf op weg.
   Hartelijke groet,
   Herman en Thea [ANWB]

 2. Wat een avontuur!
  Hou me op de hoogte want ooit hoop ik ook zoiets te doen!
  Ik wens jullie een goede vaart en een buon camino
  Groeten van Sophie

 3. Marius en Johannes,
  echt ontzettend mooie pelgrimsstok, waarbij niet alleen de namen van jullie geliefde zijn gekerfd maar ook zeker een wandelstok met houvast naar het thuisfront.
  met een gevoel van respect en bewondering groet ik jullie,
  xxx Ans V.

 4. Ha Marius,
  Wat super om te lezen dat het zover is gekomen. Ons gesprek bij mij aan tafel over deze tocht. Zal het nooit vergeten. Het moet een indrukwekkende reis zijn die jullie gaan maken en ik hoop dat je er met volle teugen van kunt genieten. Al zullen er ongetwijfeld zware momenten inzitten.Maar dat hoort bij een pelgrimstocht, toch?
  Met mij gaat het prima, tijd tekort. Hard werken en proberen tijd voor mijn kinderen en de liefde over te houden.
  Ik wens jou en je vriend Johannes en geweldige reis. En zal zeker jullie verslagen lezen.
  Liefs Karen

 5. Hoi Johannes,

  Ik ben net terug uit St Jean Pied de Port alwaar ik 3 weken als hospitalero gewekt heb. Het was weer een feest om voor al die vertrekkende pelgrims een mooi vertrekpunt te vormen en hen op weg te helpen op de Camino.
  Leuk dat je mijn gidsje noemt, je zult hem hopelijk vaak en met veel genoegen ter hand nemen! Ik hoorde dat het erg droog was/is in Spanje, denk aan voldoende water voor onderweg, 2-3 liter voor de lange stukken….
  Maak er een mooie en inspirerende tocht van!

  Ultreia et suseia, deus adjuva nos, zongen de pelgrims in de middeleeuwen….

  Buen Camino, Hans v.d. Breul

 6. Heeeej broertje nog een paar dagen en dan gaat het avontuur beginnen samen met je grote vriend Johannes. Na zo,n prachtige verwachtingsvolle voorbereiding moet het wel goed gaan . Weet! We zijn vaak met onze gedachten bij jullie. Heel veel liefs en nog een dikke knuuuufffff van mij ! An.

 7. Johannes en Marius onderweg. Klinkt mooi , wij denken dan ook dat het een mooie tocht voor jullie zal gaan worden. Als het goed is halen we jullie wel in met fiets en zullen we er samen een flesje wijn aan wagen . De achter gebleven spulletjes halen wij in Seville wel op.
  Buen Camino
  Groetjes uit Aarle-Rixtel .

 8. Wij wensen jullie veel succes en hopelijk een tocht met weinig problemen.
  En natuurlijk blijven wij jullie volgen.

  Groetjes van ons

 9. ha mannen van staal.
  De schoenen gepoetst, rugzakken gepakt, stokken gekerft, we kunnen vertrekken.
  We, want er zullen veel mensen meelopen. Niet hinderlijk in de weg, jullie voor de voeten lopend of storend achter jullie aan, maar trouw volgend op de ongetwijfeld geweldig bijgehouden site van jullie (hoewel Johannes z’n verslagen vorige keer er geweldig uitzagen, zal met Marius erbij het onderdeel “social media” nog beter en actueler bijgehouden worden…). Ik zal in ieder geval dagelijks kijken hoe de vorderingen zijn en -niet onbelangrijk-, of de schoenen het houden. Mocht dat een groot probleem worden en zit er op jullie route geen goeie schoenmaker, dan kun je altijd op mij vertrouwen…(mag ik alvast jullie maten?) En kom je er om 20.00 uur tijdens jullie dagelijkse evaluatie en briefing samen niet uit, dan kun je me altijd bellen voor een wijs advies….

  Marius & Johannes: Walk on, You’ll never walk alone!

  Heel hartelijke groeten en enorm veel geluk en plezier gewenst.
  Conny, Tars en kinderen.

 10. Johannes en Marius,
  Ik wens jullie een prachtige tocht die je brengt wat je er van verwacht.
  Heel veel gezondheid en plezier voor onderweg en ook daarna.
  Ik volg jullie op gepaste afstand thuis achter de pc.

  Betsy

 11. Hee Pap !
  nog 1 nachtje met ons mam,en dan 2 maanden lepeltje lepeltje met Marie,
  (oei oei),ik heb het volste vertrouwen in jullie!
  Zet hem op en succes ook wij volgen jullie en wachten met smart op de verhalen aan
  de voorbereiding zal het niet liggen keikei en kei veel plezier lol en alles gewenst !
  xxx Karenze