“Blik op oneindig”

De gids met de titel “Blik op oneindig” van J. van den Breul zal op onze camino “Via de la Plata” de leidraad vormen tijdens onze tocht. Hij zal dan ook altijd boven in onze rugzak te vinden zijn om onderweg de noodzakelijke wetenswaardigheden op te zoeken wanneer nodig. Het is een compact boekje met routekaartjes van Sevilla tot Santiago de Compostela en vandaar naar Finisterre. Achterin zijn kaartjes te vinden met hoogteprofielen en verder een lijst met o.a. nuttige internet- adressen en een lijst met de plaatsen langs de route en de daar aanwezige voorzieningen.

Waarom pelgrimeren?

Het gaan van de weg is een oeroude metafoor voor het leven. Voor veel mensen valt hun besluit, om op pad te gaan naar Santiago de Compostela, samen met een bijzondere gebeurtenis of een nieuwe fase in hun leven.

De pelgrim van nu staat ook voor middeleeuwse vragen: waar vind ik een slaapplaats, hoe kom ik aan een maaltijd, waar is er drinkwater, hoe wordt ik ontvangen?

Steeds weer zijn er mensen bereid hem onderdak te verschaffen en de weg te wijzen. Er vormt zich een nog steeds groeiend netwek van pelgrimsherbergen, de albergues de peregrinos of refugio`s. Soms zijn deze gevestigd in oude kerkjes of kapelletjes waardoor de historische en spirituele sfeer van de pelgrimstocht benadrukt wordt.

Zo ervaart de hedendaagse pelgrim een enorme gastvrijheid bij de mensen langs de routes.

Een uitdaging dus, om ons vooral te richten op de vraag wat “wij”er nu van maken, van onze tocht naar Santiago en …………. verder.

Als je bewust onderweg bent, zul je je reis veel intensiever beleven. Het is dan een tocht naar buiten èn naar binnen. Naar buiten, omdat je te voet het avontuur tegenmoet gaat. Naar binnen, omdat je jezelf tijdens de tocht beter zult leren kennen. Daarom pelgrimeren!

Minder dan 4 weken voor vertrek!

 

6 reacties op ““Blik op oneindig”

 1. Johannes en Marius,
  Ria en ik wensen jullie veel goede kilometers.
  Wij zullen jullie volgen via de site en regelmatig terugdenken aan onze koude ontmoeting, de eerste kennismaking.
  Verder vinden wij het leuk om jullie verhalen en foto’s te zien.
  Voor ons weer beelden van onze Ruta in april/mei 2011.

 2. Hoi ome Johannes en Marius,
  Ik heb 2 jaar geleden iedereen heel trots verteld dat ik zo’n geweldig stoere oom heb die gewoon helemaal vanuit Spanje naar Bakel fietst. Nu kan ik wederom overal vol trots vertellen dat hij nu een grote tocht gaat lopen. Heel stoer! Ik neem nu al mijn petje voor jullie af, want alleen de stap om te gaan getuigt van moed, lef, fantasie, vrijheid, doorzettingsvermogen en nog meer goede karaktereigenschappen. Ik neem een voorbeeld aan jullie en hoop dat ik ooit de rust, tijd en mogelijkheden mag vinden om zo’n ervaring mee te maken. Ik zal met plezier jullie blogs lezen en elke dag aan jullie denken. Wees voorzichtig met elkaar, geniet van alles wat jullie tegenkomen en we zien elkaar na jullie tocht! liefs Mirjam, Bastiaan, Emma, Guus en Anne

 3. Johannes en Marius,
  Ik wens jullie een prachttocht toe met veel verrassende en leuke ontmoetingen!
  Ik hem hem zelf gefietst en gelopen (1,5 keer) en hoop/verwacht dat jullie net zo enthousiast terugkeren als ik.
  Succes met de laatste voorbereidingen en vanzelfsprekend volg ik jullie op de ‘voet’! Buen camino – Frans

 4. Heey pap en Mari,
  Nog 14 dagen en dan gaat het grote avontuur beginnen…..! Samen een droomtocht gaan maken door het skitterende Spanje! Nu niet op de fiets maar te voet! Nu niet alleen maar met een geweldige kameraad! Voor mij een fijn en trots gevoel dat jullie met zijn tweeën dit ongetwijfeld grote avontuur aangaan!!! Ik kijk al uit naar alle kiekjes en opnames en zeker ook naar jullie verhalen over de dagelijkse belevenissen!! De kaart gaat weer op de schouw, zodat wij jullie hier weer op de voet kunnen volgen! Opa doe je de groeten namens Pien aan ola??? Toi, toi, toi,…..!!! Wij zijn nu al trots!!
  X Piet, Pien, Teuntje en Inge

 5. Hallo Johannes en Marius.
  Vandaag begonnen om jullie verslag te openen en te lezen.
  Wat zijn jullie toch een paar geluksvogels om zo iets te kunnen ondernemen. Ik lees het met pezier en het lijkt mij een mooie tocht met een indrukwekkende omgeving.
  Ik wens jullie succes en veel plezier op deze pelgrimstocht en hoop dat jullie je einddoel zullen bereiken.