Een moeilijk maar zeker zeer moedig besluit van Marius

Gisterenmiddag heeft Marius aangegeven dat hij goed afgewogen in de loop van de dag besloten had zijn camino te onderbreken en wel in Salamanca, waar dan 500 km zullen zijn voltooid van de Route De La Plata. Een beslissing die hij met pijn in zijn hart heeft genomen maar met begrijpelijke redenen. Hij zal de rest van zijn te lopen camino zo snel mogelijk weer oppakken om de prachtige uitdaging welk hij tot op de dag van vandaag zo ook ervaart af te maken.

In onze voorbereidingen hadden wij over een scenario, zoals zich nu voordoet, ruim aan de orde gehad en besproken, zodat daarbij het besluit van Johannes niet moeilijk was namelijk “de tocht afmaken”, wat niet wegneemt dat deze het betreurd maar kan en wil respecteren bovendien zich gesterkt voelt door de gemeende vriendschap met Marius die in onze gesprekken, met nadruk de laatste dagen, boven kwam drijven.

Vanmorgen goed gemutst en met droog weer vertrokken al was het voor de middag bewolkt en kregen wij op 10 uur te maken met een echte hagelbui (in Spanje) maar gelukkig kwam daarna al spoedig de zon door.

Direct het dorpje uit liepen wij het eerste stuk over asfalt maar al gauw werden wij hiervan afgeleid en waren het hoofdzakelijk de bekende grindpaden. Af en toe moesten wij met kunst en vliegwerk een rivier (sloot) oversteken wat ook vandaag weer gelukt is zonder natte voeten te krijgen.

De omgeving die wij voorgeschoteld kregen veranderde. De vele gestapelde muurtjes die de weilanden markeerde werden talrijker een bewijs dat de weien kleiner werden wat op die manier aangaf dat er meer gras kwam dus vruchtbare gronden. Het bleef wel allemaal veeteelt omdat er in het landschap te veel rotsblokken en lava-achtige schollen waren wat inhoud dat de grond daarom niet te bewerken is voor andere doeleinden.
Voor de eerste keer slingerde de weg, van pakweg 4 meter, waarover wij liepen door het landschap. Met aan weerszijde de muurtjes, met de zon die zich steeds vaker liet zien gaf dat een bijzonder mooi contrast.

Opvallend waren ook de knotwilgen die best wel talrijk waren en die wij nog niet eerder gezien hadden wat eveneens de bevestiging was dat de extreme droogte tot het verleden is gaan behoren.

De grootste verrassing vandaag toen wij rond 1 uur in Fuenterroble De Sal Vattierra aankwamen bij de herberg van Joze M. Blas Rodriguez Boyero, oftewel Don Blas, pastor en groot inwater van de Via De La Plata. Het parochiehuis herbergt een zeer gastvrije herberg met goede voorzieningen die worden gebruikt voor diverse doeleinden.
Het gehele complex straalt een speciale sfeer uit door de manier waarop het ge(ver)bouwd is in met stijl ingerichte slaapkamertjes onder verschillende thema’s en zelfs een medicatieruimte ergens achter op de werf.

Een slaapzaal met 20 personen met een houtkachel achterin, geeft ook een speciale indruk zeker met de geweldig mooie schilderijen aan de muur maar ook allerlei beelden en andere versierselen die op allerlei plaatsen aan de gevel. Ook gastvrijheid en een grote mate van zelfwerkzaamheid geeft direct het thuisgevoel, alles kan en mag zo lijkt het wel, de kasten puilen uit met etenswaren en iedereen pakt wat hem goed dunkt en voor deze geweldige service staat een Donativo tegenover.

Morgen verder, morgen 29 km (mits wij niet fout lopen) Wordt vervolgd !!!!

13 reacties op “Een moeilijk maar zeker zeer moedig besluit van Marius

  1. Hallo Johannes en Marius
    Wat een geweldige tocht maken jullie!!
    Ik heb veel bewondering voor het lopen in de niet zo gemakkelijke omstandigheden. Ik zou dat zeker niet kunnen.
    Morgen 1 mei vertrekken wij op de fiets. Jammer dat we jullie niet tegen komen. Dat zou echt geweldig geweest zijn.
    We wensen jullie nog veel plezier samen en aan Johannes vragen wij om de groeten aan St. Jacob te doen. Zeg maar dat wij eraan komen.
    Buen Camino

  2. Nou nou, mannen, het blijft een zware onderneming. Een verstandig besluit Marius. Uit ervaring weet ik dat je blessures niet moet negeren ofschoon dat erg moeilijk is. Ik wens je erg veel sterkte en een snel herstel. Zelf vertrek ik a.s. woensdag naar Rome, maar dan wel op de fiets. Wie weet misschien wel ooit in de toekomst nog eens te voet. Jullie verslagen zijn echt om in te lijsten en daardoor erg aanstekelijk om dit ook ooit eens te proberen.
    Zet hem op mannen, ik blijf jullie volgen.
    Tonny

  3. Hallo Johannes,

    Wij, Jan en Kees van dag 1 in Sevilla, zijn sinds afgelopen weekend weer in Nederland. Hoewel t weer niet heeft meegezeten kunnen we terugzien op een geweldige tocht met dagelijks nieuwe avonturen. Ook jullie hebben een geweldige tijd zo lees ik. Jammer dat Marius moet afhaken maar over een dergelijk scenario hebben jullie vooraf nagedacht en gesproken, dus de beslissing is niet moeilijk. En het “8 uurtje” is er nog neem ik aan.
    Ik (wij) wens jou, Johannes, nog een geweldige tijd toe. Ik blijf je volgen. En Marius, moedig om een dergelijke beslissing te nemen.

    groeten
    jan (en kees)

  4. Gruwelijk al die regen onderweg. Een dan al een paar dagen een ‘wondje’ onder de voet van Marius. Moet Marius daarom stoppen? Heel jammer, jullie waren samen zo lekker en route. Wij leven mee. Zowel Marius als Johannes, (die nu alleen verder gaat?) alle goeds toegewenst.
    Jan & Jeanne

  5. Hallo Johannes en Marius,
    Wat jammer voor Marius dat het lichaam protesteert en hij de tocht moet onderbreken. Met Piet gaat het zoals jullie hebben kunnen lezen nog steeds goed. Alhoewel de weersomstandigheden niet altijd geweldig zijn. Meer regen en kou als hij verwacht had. Ondanks dit, denkt hij een week eerder dan de planning in Santiago aan te komen, op 11 mei. Voor Johannes nog een buon camino en Marius beterschap en een goede reis naar huis.

  6. Hé Kanjers. Wat vervelend voor jullie beiden dat Marius moet afhaken. Wat een kracht en moed om tot dat besluit te (moeten) komen. Succes, plezier en kracht voor het laatste stuk(je) samen.
    Liefs Dore-Mieke.

  7. Hoi Johannes en Marius,
    Wederom respect voor je/jullie doorzettingsvermogen! Totdat het niet verder gaat en dan is het een moeilijk, maar ook moedig, besluit dat genomen moet worden.
    Nog heel veel sterkte/succes en een behouden thuiskomst!!
    Dennis en Paul

  8. Johannes en Marius, met meer dan “warme” belangstelling volg ik jullie camino’s . Op 5 juli vertrek ik vanaf Nevers naar Santiago. Door het lezen van jullie belevenissen kan ik me denk goed verplaatsen wat mij, ik iin positieve zin, kan verwachten. Marius, heel veel beterschap, het gaat tenslotte ook niet om de kiilometers, het gaat over de beleving en het gevoel van jullie Zilverroute.
    Groetjes Ton

  9. Dag Johannes en Marius.
    Ik sluit me aan bij de vorigen,jammer dat Marius moet afhaken.
    Beterschap,en voor Johannes,succes en voorzichtig! Jezelf niet overschatten.
    Heel veel groeten,en we kijken uit naar morgen.
    Ome Martin en tante Mien.

  10. Hoi Pelgrims,
    Een heel moeilijk besluit denk ik zo om deze ontzettende overweldige reis te staken, maar respect alom!! Marius hele goede terugreis en snel tot ziens! En Johannes, sterkte voor de komende dagen van het gemis van je wandelmaatje en vriend en heel veel succes verder!! natuurlijk blijf ik jouw verhalen volgen!! Gr., xxx Ans

  11. Dag Johannes, nu vandaag lees ik je verslagen van de afgelopen week en verneem ik dat Marius t.g.v. een aantal niet verder te benoemen oorzaken de Camino heeft moeten onderbreken. Bijzonder spijtig voor hem, maar de wisseling van klimaat (zon, koude, regen) en de moeilijkheidsgraad van de dagelijkse trajecten kunnen op den duur toch zijn tol gaan vergen. En het is zeer verstandig dat hij aan zijn gezondheid toch de voorkeur geeft boven de wens om toch nog altijd zo’n 3,5 week te moeten doorgaan. Johannes sterkte om toch jou Via de la Plata te kunnen afmaken. Ik blijf je volgen.

    Groeten Jo Gruijters

  12. Beste Johannes,

    In gedachten zie ik je daar rondlopen door die prachtige oude stadskern van Salamanca, waar ik 3 1/2 week geleden ook nog was. Ik hoop dat je jezelf de tijd gunt om een en ander te bekijken. Je gaat nu alleen verder. Kan me voorstellen dat je daar na zoveel dagen samen gelopen te hebben tegenop ziet, maar een type als jij zal weinig alleen lopen. Alleen zal de communicatie niet altijd in het Brabants kunnen met de andere meelopers. Zaterdag starten we een tentoonstelling over pelgrimeren in de Lieve Vrouwekerk in Helmond. Kom maar eens kijken zo gauw je terug bent. Er liggen spullen van verschillende bekenden van jou. Sterkte, Johannes, met het tweede deel van je camino. Een hartelijke groet,
    Jan Vogels

  13. Hoi Johannes,

    Het zal beslist een moeilijke beslissing voor Marius zijn geweest om de tocht te staken. Ik denk dat het toch een wijs besluit is i,v.b. met zijn gezondheid.
    Nouw maat bende weer alleen maar met jouw inzet zal dat best lukken en je bent niet alleen op de wereld en zoals ik lees zijn er genoeg mede pelgrims waar je mee kan buurten. Johannes doe niet te overmoedig maar houd de moet erin. Ik geniet van je verhalen en wens je veel loop plezier en goed weer toe

    groeten Peter Schagen