Hopelijk laatste dag regen

Als ik de berichten beluister wordt er voor morgen aanzienlijk beter weer verwacht. Om eerlijk te zijn ben ik daar ook aan toe, tenslotte gaat men o.a. ook voor het goeie weer naar Spanje en niet alleen om te lopen.

Voor vandaag was erg veel regen voorspeld en ook uitgekomen. Om 7 uur gewapend in regenkleding vertrokken nadat keurig netjes mijn bruin broodje kaas/tomaten in een cellofaan papier met mijn naam erop klaarstond om te nuttigen uit de hand. Koffie uit de automaat mislukte €1,- kwijt en geen koffie! Na 21 km lopen dus pas mijn eerste bakkie.

Vandaag liep ik vrijwel steeds langs de snel stromende rivier de Tera van Santa Marta de Tera richting Mombuey. Het decor bestond uit vele populieren productiebossen die hier voor de regionale papierindustrie verbouwd worden. Ook zag ik hier veel irrigatiekanaaltjes die de velden van water voorzien. Het gebied was verder glooiend en werd bosachtig met veel dennen en eiken. Op een gegeven moment liep ik aan de overkant van een groot stuwmeer richting Rionegro del Puente.

Opvallend vandaag waren de vele vogels die te horen waren, temeer omdat natuurlijk de bossen kolossaler en gevarieerder werden en natuurlijk, langs de rivier is het voor de fauna altijd aantrekkelijker als in enkel landbouw gebied. De koekoek was weer de hele tijd te horen nadat hij zo’n 150 km niet was gesignaleerd. Sinds gisteren heb ik ook steeds sporen van wilde zwijnen ontdekt welke alleen de eerste dagen van de tocht het geval was (in Andulusie).

Uiteindelijk heb ik een bed weten te bemachtigen in een prachtig gerestaureerd pelgrimshospitaal wat nu is ingericht als pelgrimsherberg, in de plaats Rionegro del Puente (na 29 km). Deze wordt beheert door de lekenbroeders van de Cofradia de los Falifos, een uit de middeleeuwen stammend instituut die zich het wel en wee van pelgrims en de pelgrimsweg ten doel stelde en dat nu nog steeds doet. Het is ongelofelijk dat deze broederschap zich in zo’n kleine gemeente met 400 inwoners al die tijd heeft weten te handhaven.

Het is of de duivel er mee speelt maar nu ik om 4 uur mijn verslag zit te schrijven zie ik de zon van achter de wolken tevoorschijn komen en is het inmiddels droog geworden. Niettemin mijn hoop is gevestigd op morgen wat het weer betreft.

Heerlijk is het om de vele warme reacties te lezen, van de vele noodgedwongen arme thuisblijvers, na een dag van afzien over de Spaanse camino. Wanneer ik weer lekker gedoucht met droge kleren de dag evalueer besef ik als geen ander dat ik een enorm rijk man ben die deze onderneming kan en mag doen dankzij een geweldig thuisfront die mij daarin steunt.

Het geeft weer nieuwe inspiratie en dwingt mij ertoe om er morgen weer voor te gaan, op naar Palacios de Sanabria.

Wordt vervolgd !!

3 reacties op “Hopelijk laatste dag regen

 1. Goed bezig Johannes.
  Ik lees jouw verslagen met erg veel plezier. Misschien moet je me later nog maar eens inwijden in het wandelen. Een geweldig mooie en interessante tocht, die route de la Plata. Ik weet nog goed hoe het me opviel tijdens onze gezamenlijke terugreis destijds, hoe goed jij alles waarneemt in de natuur. Dingen, die ik normaal totaal niet zag werden toen voor mij wel zichtbaar. Maar goed, nog vele kilometers te gaan voor jou(en voor mij ook nog natuurlijk). Wel leuk zo om elkaar te kunnen volgen tijdens de reis.
  Zetumop en laat je niet uit het veld slaan…….

  @Tars, Ik weet natuurlijk dat jij meeleest. Wat ik nu het meest mis zijn die gezellige avonden in Spanje. Ik kan me nog herinneren die avond toen iedereen al naar bed was en wij nog aan de whiskey cola zaten tot de late uurtjes. De wel zeer moeizame start op de dag erna is me ook nog bij gebleven. Je kent mijn weblink toch nog wel? http://tonnydevaan.waarbenjij.nu

 2. Hallo Johannes en Marius.

  even een reactie op jullie tocht. We hebben al vernomen dat het weer bar en boos is, maar in jullie verslag lezen we toch dat jullie ook de mooie dingen toch nog wel zien. Hopelijk voegen jullie er nog een aantal mooie dagen aan toe
  met dan wel een beetje beter weer en heel veel wandel-en kijkgenot.

  Groetjes Hub en Anny

 3. hallo johannes lees je verslagen met regelmaat. het zit je deze keer weer niet mee met het weer, hoop voor jou en alle andere lopers daar dat het weer wat beter wordt. zet hem op en vergeet de pijntjes.
  groetjes marco.p.