Afgedaald naar Ourense

Midden in Ourense aan de Plaza Mayor, zit ik in de schaduw met een koud glas bier op een terras mijn verslag te tikken. Na een kleine zes uur kwam ik direct na de middag aan in een voormalig Franciskaner klooster dat op het hoogste punt van de stad gebouwd is en waarvan men een mooie herberg heeft gemaakt met een dikke 30 bedden.

In Ourense starten veel pelgrims omdat men precies over de honderd kilometer gaat tot Santiago en wat dan recht geeft op het certificaat als bewijs dat je de camino gelopen hebt. Het enige rechtvaardige is het tijdstip van inschrijving voor een slaapplaats, dat kan namelijk alleen vanaf half acht voor de starters om zodoende de onderweg zijnde pelgrims niet teleur te moeten stellen doordat er geen bed meer voorradig zou zijn.

De tocht van vandaag moet ik als vrij simpel beschrijven omdat ik vandaag een keten van kleine dorpjes en gehuchten ben gepasseerd waarbij opmerkelijk was :  de nieuw en in aanbouw zijn van vele grote en moderne huizen, waaruit ik concludeer dat de levensstandaard in deze streek ook wat hoger is dan wat ik de laatste weken heb ervaren.
Verder was het opvallend te noemen, de vrij sporadische druivenstruiken stonden veel verder in het blad dan van wat ik gewend was evenals de overige loofbomen. Ook een gevolg van 400 meter dalen!

Vanuit mijn strategische plaats op de Plaza Mayor constateer ik dat vrijwel iedereen rookt, met name de jeugd daar is het een uitzondering wanneer hij of zij niet rookt. Ook gooit men alles op de grond, papiertjes, prikkers en pindaschillen.

Ik heb mij voorgenomen om straks ‘Pulpo à Feira’ (octopus, oftewel Inktvis) te eten, een geliefd Galicië’s gerecht en een geliefd gespreksonderwerp. De oude Grieken beweerden al dat deze de mannelijke geslachtsdrift prikkelde en bovendien hielp tegen impotentie. Ik zie er naar uit om deze lekkernij samen met rode ribeiro te nuttigen.

Mijn Hollandse vrienden Henk en Lida heb ik nog niet getroffen en ik heb mijn twijfels of dat ik hen nog ga zien. Zij wilde een dagje extra blijven in de mooie stad Ourense terwijl ik met de gedachte speel om morgen verder te gaan. Hoe ik daarmee omga bericht ik morgen!!!

13 reacties op “Afgedaald naar Ourense

 1. Dag Johannes,

  Ik verneem dat je gisteren (maandag 14 mei ) in Ourense bent gearriveerd.
  Gisteren 4 weken (16 april) geleden, zijn zoon Wim en ik ook in Ourense gearriveerd, en zijn op dinsdag 17 april vertrokken naar Cea.

  Dus het komende traject is mij bekend, het weer is de komende dagen wel aanmerkelijk beter dan 4 weken geleden. Het ziet er dus naar uit dat je a.s. vrijdag of zaterdag in Santiago zult aankomen, het eindpunt van een bijzondere, indrukwekkende maar vooral een geweldige tocht.

  Ik ben zeer benieuwd naar je belevenissen.

  Johannes, geniet van de nog resterende dagen.

  Groetjes van Jo Gruijters vanuit een zeer regenachtig Helmond

 2. Heey pap,
  Einddoel steeds dichter bij elkaar, de kilometerteller al bijna op de 1100…. ( en niet op 100, zoals de meeste daar)
  Chapeau!!!!!
  Heerlijk voldaan gevoel zal dat zijn, en voor ons heerlijk om ons pa weer “live”te zien!!! Geniet nog van de laatste loodjes, we kijken weer uit naar het volgend verslag!!
  De groeten van ” lange Jan” (moest ik even doorgeven van ons Pien!!)
  Groetjes en nog heel veel toi,toi,toi!!
  Dikke x

 3. Heej pap! De Europees kampioen pelgrimeren is reeds bekend! Johannes “papapelgrim” Bellemakers uit Boakel. Wanne held, en wat een schrijver / fotograaf. Wel lekker te lopen nu in de zon, terwijl wij die gele warme bol hier alleen maar kunnen dromen, want die verstopt zich regelmatig achter een forse bui. Neem maar een beetje warmte mee van het heerlijke Spanje en nog effekes en dan bende inderdaad weer live, wa ons Inge al zei! Das wel weer gezellig! Ben erg benieuwt naar je conditie en naar de live-verhalen. We verheugen ons er toch wel op om je weer es te zien / spreken. Alhoewel, de tijd is wel gevlogen moek zeggen! Vandaag 5 weken geleden op t vliegtuig, en nou bekant aan het einde van een droom welke je maar mooi even waargemaakt hebt. We blijven je geboeid volgen, OP DE VOET! Zoen!

 4. Dag Johannes
  Na 6 weken je verhalen te volgen,heeft ons Annie jou Annie me uitgelgt hoe ik kan reageren.En laten we hopen dat het lukt!!
  Het is je toch maar weer mooi gelukt om al zo ver te komen.Ik had toen je ging toch wel mijn twijfels ,dit is nu wel veranderd ik twijfel er niet meer aan dit ga je halen. En nog snel, Ik zou zeggen doe de latste stuk mar op je gamak en geniet er vooral van!!!!
  Heel veel wandel plezier!! Groetjes alle bewoners van Molenhof 1

 5. Johannes,
  Zeer indrukwekkend hoe je deze tocht tot een goed einde weet te brengen. Mooie verslagen hoor. Diepe buiging hiervoor. Ga je ook nog het extra stuk lopen naar Fisterra?

  Courage, Tonny

 6. Dag Johannes,
  Het verlangen naar een lekker hapje inktvis heeft wel een dubbele bodem, dunkt ons. Tegen impotentie en prikkeling van de geslachtdrift! Ook in dit opzicht leven wij mee; we horen de verhalen t.z.t. wel.
  In elk geval nog een paar heel mooie Camino-dagen toegewenst.
  Hartelijke groeten
  Jan & Jeanne, Helmond

 7. Hoi Ouwe Wandelaar,
  zo te zien gaat het wandelen naar wens; nog even en het einddoel is in zicht. Zo te zien heb je je alleen ook aardig vermaakt. De verslagen zijn met het pientere pennetje goed gelukt!!
  Veel plezier de laatste dagen op pad en sterkte bij het thuis weer acclimatiseren

  Groetjes Jan

 8. ha broeder,
  als ik dit schrijf zijn “wij” waarschijnlijk aan je laatste kilometers bezig naar je grote doel; Santiago de Compostella. Wederom slaagt je missie en heb je iedereen laten zien dat je met een flinke dosis doorzettingsvermogen, goed thuisfront, lef, sterke geest en lijf dingen kunt ondernemen die vooraf voor schier onmogelijk worden gehouden. Chapeau, chapeau, chapeau! Ik ben er als “kleine” broer erg trots op wat je weer hebt gepresteerd en je dankbaar dat we dit via de site hebben kunnen volgen en mogen delen. ‘n Kleine 14 Kennedy-marsen achter elkaar, door weer en wind, zonder de verzorgingsposten en opzwepende mensenmassa langs de kant, alles zelf regelen; ik geef het je te doen. Jammer dat Marius na al jullie voorbereidingen samen deze grote triomf niet samen met jou kan delen, maar zijn glorieuze intocht zal later dit jaar nog wel volgen en evenveel glans hebben. Dalijk nog ff naar de oceaan en dan rap naar huis; we kunnen niet wachten je ongetwijfeld vele niet-opgeschreven “aanvullende” verhalen aan te horen.
  10 juni is het familiedag, je krijgt/neemt ongetwijfeld ruimschoots spreektijd!
  Heel veel succes met de laatste loodjes en voor straks een goede reis naar huis.
  De St. Tunnisse volgers (en dat zijn er ondertussen nogal wat…)

 9. Hallo Johannes,
  Betekent de radiostilte van enkele dagen dat ik je kan feliciteren met je aankomst in Santiago?

 10. Hoi pap nog effe en Santiago is in het vizier!!
  Knap knap knap en apetrots op zo”n papapelgrim ,we wachten rustig op jou
  verslag van jou aankomst in Santiago !
  Geweldig zoals je alles omschrijft wat je allemaal meemaakt en ziet om je heen stront jaloers ben ik!
  Succes die laatste km
  xxxxx karenze

 11. lieve lieve opa ik hoop dat je het leuk vond ik mis je heeeeeeeel erg
  en jannes ook maar we zijn heeeeeeel trots op je heel veel plezier in SPANNJE !!!!!!!
  heb je vrienden ge maakt ?
  goezo opa ik vin het knap voor deeze tweede keer
  ik vin het nog knap dat je het nog kan!!!!
  is ZANTI JAAGO leuk? nu kan je er nog van genieten en ik hoop heeeeeeeel
  graag dat je er van genoote hebt!!!!!!
  heeeeeeel veel groetjes van PUK XXXXXXXX

 12. Dag Johannes,
  Aan bovenstaand bericht kan geen ander bericht meer tegenop. Als je kleinkind zulk lief bericht stuurt krijgt je vanzelf weer energie en ga je harder lopen, of je schoenen nu afgesleten zijn of niet. Zeker weten dat je de eindstreep op kort termijn zult halen. Geniet ervan ! Liefs, Toon en Tonnie

 13. Hallo Johannes!

  Uit onverwachte hoek deze keer, maar ik heb je gevolgd, met plezier je mooie verhalen gelezen. Een echt avontuur en elke dag anders. Gij het oewen hoed af zie ik op de laatste fofo’s, dan zette wij ons petje af vur jou!! Rest ons nog je een goede voorbereiding te wensen voor de thuisreis en veilig thuis, dat vooral.
  Groeten uit een onweerachtig Bakel. Corry en Freek Blommert