Finisterre is anders

Vandaag 34 km gelopen om morgen de kroon op het werk te kunnen zetten. 32 km resten er dan nog om daadwerkelijk te stoppen na 1100 km. Toen ik vanmorgen vertrok was de weg nat en dreigde het te gaan regenen maar gelukkig bleef dat uit. Zelfs de zon liet zich in de loop van de middag zien zodat het aangenaam wandelweer werd.

Over het algemeen ging de tocht door een gebied dat wel Hollands leek. De boeren waren opvallend actief met gras maaien, maar ook ploegen en schijf eggen met groot en zwaar modern materieel was op meerdere plaatsen waarneembaar. Duidelijk was ook dat de mestregels niet dezelfde waren als in Nederland. Men kent b.v. geen directe onderwerkplicht of injectering zodat het hier en daar stonk zoals dat bij ons jaren terug het geval was. Kortom men reed maar af en aan met tonnen mest om deze achtereenvolgens te dumpen op het land.  Op veel akkers had men de eerste snee geoogst, door te hooien of te kuilen, om daarna onder te werken, inclusief mest, en maïs te zaaien.

Veel zwartbont vee in moderne grote stallen. Ook hier blijven de meeste koeien op stal wat vergelijkbaar is met Nederland. Vannacht verblijf ik in een nieuwe alberge in Olveiroa-Dumbria. Morgen ga ik voor de laatste etappe naar Finnestera om mijn camino in stijl af te sluiten. De weersverwachting is super zodat ik er van uit mag gaan dat ik het beter ga treffen als twee jaar geleden toen het regende en mistig was. Morgen meer.

5 reacties op “Finisterre is anders

 1. Complimenten voor de prestatie, zoals wij het volgen lijkt het allemaal goed te komen.
  Geniet ervan.
  Groet Ad en Elly

 2. Dapper, hoor, dat je de tocht alleen afmaakt! Succes met de laatst etappe. Wat ga je verbranden? groet, Joke

 3. ha broeder Johannes (kan zo in de bijbel…)
  Nog een klein stukje, zowat op-en-neer van Bakel naar Sint Tunnis.
  Klein stukje voor jou dan, want ik zou er de hele week voor nodig hebben! En dan is niet alleen jou reis voorbij, maar voor de volgers ook de spanning eraf of er weer een stukje geschreven is op je site, hoe je vordert, wie je pad heeft gekruist, waar je bent en welk plaatselijk culinair hoogstandje je nu weer hebt verorbert. Het was voor ons ook weer een hele beleving je te volgen en langzaamaan begin ik dat gedeelte van Spanje ook te leren kennen. We hebben er enorm van genoten en zijn er trots op dat een héél naast familielid deze tocht volbrengt en er zoveel mensen van laat meegenieten. We zijn benieuwd wat je volgende missie is. Doe maar iets in het voormalige Oostblok; Spanje en Italië kennen we nu onderhand wel!
  Heel veel groeten, goeie reis terug en tot gauw.
  De trouwe volgers uit Sint Tunnis

  p.s.; voorda ge ouw klere verbrand of in ‘t watter goit; vergit ouw knipbeurs en tillefoon nie uit ouw tes te hale….

 4. Hoi Johannes proficiat met het behalen van je einddoel!!! Knap gedaan we hebben de reis kunnen volgen dankzij je leuke verhalen. Groeten uit Millus en tot ziens.

 5. Johannes,

  Missie volbracht, gefeliciteert. Een hele prestatie. Nog een paar stapjes en dan op weg naar Bakel, waar het op dit moment, woensdagavond 19.30 uur, stikdonkers is, het regent en het onweer tiert vrolijk in het rond.
  Na gedane arbeid is het nu weer thuis genieten van het kleine en grote grut.

  Groeten Frans en Mariet.