Een schot in de roos

Werkelijk onbeschrijfelijk, de beleving van het einde (van de wereld) zoals ik vandaag heb mogen ervaren. Om te beginnen was de tocht naar Finisterre van de eerste tot de laatste meter adembenemend als het gaat om natuurschoon en vergezichten.

De afstand van 36 km is nauwelijks een handicap wanneer de natuur zich onder een stralende zon met een bijzondere aangename temperatuur zich zo geweldig manifesteert als vandaag. De meters hoge brem en prachtige paarse hei die zich vrijwel de gehele dag aandiende met op de achtergrond de Atlantische Oceaan die het plaatje compleet maakte was het een compleet feest.

Theun, die de laatste dagen met mij opliep had gisteren problemen met een doorgezakte voet wat hem behoorlijk last bezorgde. Daarom hadden wij besloten om de gehele camino niet te laten mislukken door onverantwoord verder te lopen en in plaats hiervan Theun de eerste 20 km met de taxi te gaan zodat zijn afstand beperkt zou blijven tot maximaal 16 km. Bovendien kon hij dan kwartier maken voor de komende nacht wat slapen betreft.

In tegenstelling tot twee jaar geleden was het zicht op cabo Finisterre vandaag prachtig met geen enkel wolkje aan de lucht. Een geweldig uitzicht vanaf de vuurtoren maar ook de weg daarheen stond gerand voor een super vergezicht.

Het bereiken van het uiterste westers puntje van Spanje deed mij emotioneel meer als ik verwacht had. Uiteindelijk was dit het echte einde van de voettocht die bijna 7 weken onafgebroken had geduurd en waarbij ik meer als 1100 km heb afgelegd in dikwijls primitieve omstandigheden zoals een pelgrim betaamd.

Gesteund door een breed thuisfront die op de juiste momenten doormidden van opbeurende en bemoedigende reacties injecties wisten te geven om altijd de handdoek vast te kunnen blijven houden en niet in de bekende ring te hoeven te gooien, ook bij mindere momenten. Mijn dank hiervoor (ook onze Tars).

Morgen ga ik terug naar Santiago, met de bus. Ook zal ik mij morgen beraden hoe en wanneer er koers gezet wordt richting Holland. Hierover bericht ik morgen meer.

Wordt weer vervolgd !!

15 reacties op “Een schot in de roos

 1. Johannes, proficiat, een geweldige prestatie, behouden thuiskomst, Ton en Fien

 2. ZOoooo papapelgrim applaus !!!!
  Zo trots als een pauw kan ik in mn vriendenkring vertellen dat ons pap dn enige echte Johannes Bellemakers weer een droom verwezenlijkt heeft door dit eens(even)neer te zetten!
  Knap stoer sterk !
  Ik heb bewondering voor jou behaalde resultaat ,en knap dat je inderdaad die handdoek op sommige momenten niet in de ring hebt gegooid al zal dat in sommige gevallen niet heel veel gescheelt hebben !
  Ik hoop dat je met een gerust voldaan gevoel terug naar Santiago gaat,
  en dan de volgende route inzet ” deviadelaBakel” .
  Tot snel pap xxxxx

  • Bravo Johannes,
   Ofschoon ik er geen moment aan heb getwijfeld of jij dit tot een goed einde zou brengen, wil ik je toch van harte geluk wensen met het behalen van je einddoel. Prachtig toch dat je nu wel hebt mogen genieten van Cabo Fisterra. Wel anders dan in 2010 toen we daar met z’n drietjes in de regen en mist aankwamen. Ik heb jouw tocht van het begin tot het einde mogen volgen en heb genoten van de uitgebreide en schilderachtige beschrijvingen van alles wat je onderweg zag en beleefde. We zullen het er nog wel eens uitgebreid over hebben wanneer je weer op het thuishonk bent teruggekeerd.
   Geniet er nog even van. Voor straks wens ik je alvast een goede reis terug.

   Tot ziens in Nederland,
   onny

 3. De schoenen scheef, de stok een stukje korter en mooie verhalen zodat we een heel goed beeld kregen van wat een tocht als pelgrim betekent.Wat een prestatie, grote klasse ! Op naar het ook zo mooie Bakel waar de zon inmiddels ook zijn intrede heeft gedaan. Goede reis! Groet, Toon en Tonnie

 4. Ha papapelgrim, van harte gefeliciteerd met je karakter, met je doorzettingsvermogen en met je prestatie! Geweldig! En nu hopen op een snel weerzien. Zelf ben ik ff paar dagen met Sandra en Kathleen weg, maar zodra ik weer in Nederland ben, zoek ik je gelijk op. Goeie reis terug en tot heel snel! Dikke zoen!

 5. Heey pap,
  Chapeau, chapeau, chapeau!!
  Weer een topprestatie en droom die jehebt kunnen verwezelijken!
  Stippend is helemaal trots!!
  Op naar bakel……We kijken uit naar het weerzien van “onze kanjer”!!!!
  Maar voor nu eerst, PROOST!
  XXX

 6. Johannes,
  Grote Klasse !!!! ( is toch zo’n beetje een 14 !!! voudige Kennedy mars ,maar dan met bulten).
  Goede reis naar huis en tot ziens!
  Gr. Piet

 7. Ha broeder,
  daar sta je dan, als/op een rots in de branding. Goed gekleed (mooi shirt…), korte broek, stok in de hand, rugzakje, kuitjes op scherp, gebruinde huid, zonnetje op ‘t wit-blonde hoofd, heerlijk temperatuurtje en een lekker briesje waait door je inmiddels weelderige baard. Waarschijnlijk klaar om een terrasje te bezoeken voor een hapje en een drankje.Tja, het is afzien zo’n camino….
  De baard verraad dat je op het eindpunt bent, voor de rest lijkt het of je nog moet vertrekken. In ieder geval is je de ruim 1100 km. lopen zo op het eerste gezicht niet aan te zien. Het doet me deugt dat je dus ook goed voor jezelf hebt gezorgd. Je hebt weer een hoofdstuk van een indrukwekkende periode bijgeschreven; de voldoening en trots is van je gezicht af te lezen. En terecht, man wat heb je een grootse prestatie geleverd. Dat realiseer je je pas als je de verhalen leest, die goed weergeven dat het geen door een reisbureau uitgestippeld vakantietripje was. Maar misschien daarom juist wel vele malen mooier. Goed gedaan jochie en tot snel.

 8. Hallo Johannes, allereerst proficiat met het halen van weer een doel.
  Wat een mooie verhalen en mooie foto`s, volgens mij heb je genoten van elke dag en(bijna) elke minuut. Ik geniet van jouw verhalen en die sterken mij in mijn voornemen om ook zo spoedig mogelijk te gaan. In ieder geval ga ik eerst in Mongolie rondtrekken en daarna de camino! Hopelijk kom ik je binnenkort wel weer ergens tegen, ik wens je nog heel veel nieuwe plaatsen en mooie ontmoetingen. Vrijheid, zon en plezier.
  Groetjes, Geertje

 9. Gefeliciteerd met je prestatie! Dit is toch wel ff anders dan de uitgesleten camino frances (hoewel ook zeker de moeite waard!) Goede thuiskomst en hopelijk vinden je benen snel weer rust…
  Groet, Joke

  • Hoi,Johannes, wat een prestatie.
   Ik zag op een foto dat jij een pilsje dronk,nou dat doen wij ook .
   En als je weer in Holland bent dan pakken we allen een grote slok op deze prachtige Pelgrimstocht .
   Groetjes van al je collega’s van D’n Blikken Emmer .
   Groetjes uit De Rips , Tiny Beckers.

 10. Ha Johannes
  Ik ha nie zo mar gedacht de’ge t’ zot halen, mar wel vertrouwen de’ge alles op alles zou zetten om het te halen.En de is jóu dan mar wir mooi gelukt.
  Proficiat. eerst maar weer genieten van het thuis front. En dan weer op naar de volgende uitdaging. Jou kennende komen er nog wel meer!!!!!
  Misschien ben je al thuis. En anders wens ik je een hele goeie reis terug!!
  Ook in de trein zal de ge nog wel van alles mee maken en beleven. mar dat lezen of horen we dan nog we as ge thuis bent.
  Groetjes Riekie en Juusl

 11. Hallo Johannes woat een geweldige prestatie,petje af hoor, de verhalen zijn erg mooi en interesant om te lezen, de rest horen we later nog wel, goede terugreis en welkom in ons zonnige Nederland groetjes Bert Henny.

 12. He Johannus,

  Goed gedaan jongen wat een prestatie en wat een doorzettingsvermogen

  proficiat. We spreken elkaar weer in Bakel.
  Een goede thuis reis en tot weer ziens

  Groeten van Hanneke en Peter Schagen

 13. Johannes,
  Merkwaardig genoeg lees ik niets over je overnachting in Olveiroa op weg naar Finisterra.
  Geheugen verlies of stond daar niet genoeg in de belangstelling ?
  Merkwaardig, merkwaardig zo als er meer dingen merkwaardig zijn of niet Johannes.
  Frans.