Ineens zie ik Santiago liggen

Bijtijds vertrokken want wij wilde immers vroeg in Santiago zijn om de gebruikelijke plichtplegingen te vervullen. Waarvan zonder twijfel het ophalen van de Compostella, een soort erkenningsbewijs voor het volbrengen van de tocht. Men verstrekt deze niet zonder slag of stoot maar na een grondige controle of de afstand wel is afgelegd en of de afstanden, welk men afleid van de vergaarde stempels, aannemelijk en uitvoerbaar zijn.

De laatste etappe ging hoofdzakelijk door de Gallische bossen over licht geaccidenteerd terrein, zodat dit ook geen spectaculaire plaatjes opleverde. Behalve het bovenaanzicht van Santiago dat, nadat ik op een hoge bergkam aankwam,  een verrassend en herkenbaar beeld liet zien.

Een bijzondere rare gewaarwording, bij het zien van Santiago, was de vrijwel automatische gedachten aan thuis wat boven kwam drijven, ik schaar hem onder onbewust opwekkende heimwee dat te verklaren is met ‘het einde is in zicht’. Een soort overval waarop ik totaal niet gerekend had maar wel verklaarbaar is na zes weken onder sobere omstandigheden iedere dag opnieuw een aanzienlijke afstand lopen met het nodige klouterwerk, je eigen potje verzorgen, je eigen wasje doen en vooral optimale aandacht aan lijf (voeten) en leden.

rrVanmiddag ben ik Santiago in geweest en ook de kathedraal  bezocht wat overigens niet zo’n grote indruk maakte als de vorige keren toen ik de stad van Jacobes bezocht. Ik heb achtereenvolgens mijn boodschappen gedaan voor vanavond en morgen, zodat het bezoek aan de mis (morgen om 12 uur) voorlopig de enige verplichting voor morgen is.
Mijn voornemen is om morgen verder mijn eerste rustdag in te plannen sinds mijn vertrek op 10 april.

 

 

Maandag gaat de tocht weer verder naar Fisterre (het einde van de wereld) 90 km verder. Of ik hierna nog naar Muxia loop (30 km) is op dit moment nog onduidelijk en hangt af van de omstandigheden, maar hierover zal ik jullie berichten. Wordt vervolgd !!!

18 reacties op “Ineens zie ik Santiago liggen

 1. Proficiat Johannes, wat een geweldige prestatie.!! En zo te lezen is je conditie nog steeds goed. Ik heb met veel plezier en bewondering je (jullie) reisverslagen gelezen. Op naar het laatste stuk!

  Lieve groeten
  Betsy

 2. Hallo Johannes, proficiat met deze topprestatie, geniet van je rustdag en succes met de laatste kilometers.

 3. Ha broeder,
  proficiat, “we” hebben het weer gehaald! En geheel zonder directe verzorging vanuit Nederland, wat ik van de ene kant ook wel weer jammer vindt als je begrijpt wat ik bedoel. Dat laatste stukske naar Fisterre en Muxia doen we er gewoon even achteraan, als een soort “uitlopen”. Geniet van je rustdag, steek een paar kaarsjes aan voor de mensen hier die dat nodig hebben (ik ken er wel een paar…) en voor straks een goede reis naar huis.
  Wij uut Sint Tunnis.

 4. Johannes,

  Mooi gedaan, mijn complimenten

  Geniet vandaag van je verblijf in Santiago (alhoewel regen vandaag???), maar vanaf dinsdag zijn de weersvooruitzichten weer duidelijk positiever, dus in/bij Finisterre zal de zon voor jou schijnen, de beloning voor een aantal zware, maar mooie weken.

  Volgende week een goede reis terug naar Bakel, naar je veilige thuishaven.

  Groetjes,

  Jo Gruijters

 5. Hallo Johannes,
  Proficiat!! Ik heb op afstand ontzettend genoten van je belevenissen en ook je ervaringen richting Fisterra zal ik met grote interesse volgen. Ik herbeleef mijn tochten maar ontdek dank zij jou ook weer nieuwe elementen!
  Maar nu eerst een albariño!
  Nogmaals proficiat, Frans

 6. Dag Johannes,
  Allereerst van harte gefeliciteerd met het volbrengen van een mooie maar vooral bijzondere tocht. Waar een wil is is een weg en deze keer was dat de weg naar Santiago ! Geniet nog van de laatste dagen. Tot ziens ! groet, Toon en Tonnie

 7. Ha Johannes
  Wie had dat kunnen denken dat je dit ook weer in zón korte tijd zou volbrengen,Proficiat!!!!!!!!!
  Geniet nog een paar dagen van de mooie omgeving.
  En laat de kaarsejs maar branden voor allen die je lief hebt.

  Groetjes Alle bewoners van Molenhof 1 ( dat zijn er intussen nog maar 2)

 8. Dag Johannes,Gefeliciteerd met het behalen van de “eindstreep”Wij zijn weer in Roermond na 14 dagen bij Martijn in Noorwegen. Groeten ook van onze Noren.Vandaag hebben we de laatste 14 dagen van jouw verslag gelezen.Ja het is geweldig!!Het gaat van een leien dakje,als je het zó leest! Nog een fijne tocht en we volgen je nu weer op de voet!! Groetjes,Ome Martin en tante Mien.

 9. Proficiat met het bereiken van Santiago. Een geweldige prestatie voor een fietser, die veranderd is in een wandelaar. Doe de groeten aan Jacobus. Als je naar “het einde van de wereld” gaat wens ik je veel plezier en geniet van het uitzicht op de rotsen.

 10. Johannes, van harte gefeliciteerd met het bereiken van Santiago. Ik bewonder je doorzettingsvermogen en de kunst die je verstaat om steeds weer jezelf op te peppen. En omdat je er blijbaar nog niet genoeg van krijgt, loop je dus maar even verder naar de kust! Heel veel moois en goeds nog toegewenst tijdens je laatste dagen in Spanje.
  Een hartelijke groet vanuit Stiphout.

  • Johannes, namens de Heemkundekring “D’n Blikken Emmer”
   proficiat . We zijn het doorzettingsvermogen van jou wel gewend
   maar je moet het toch maar waarmaken .
   Gelukkig zonder blessures toch het einde halen .
   Groetjes uit De Rips, Tiny Beckers.

 11. Van harte gefeliciteerd papapelgrim mooi trouwens die lange baard voor zo”n prachtige kathedraal midden in Santiago en er zal inderdaad wel heel veel door je heen gesuist zijn met het zien liggen van je eindbestemming want inderdaad het einde
  van je tocht is in zicht ook dit moet weer een plaatsje in je hoofd krijgen !!
  Maar daar heb je de komende dagen nog wel tijd voor als je naar Fisterra wandelt wij proberen er ook langzaam aan te wennen dat je dr dadelijk weer live bent inplaats van op plaatjes (is ook een omschakeling voor ons)Ha Ha!!
  Nou pap succes die laatste meters en trouwens 1july kennedymars ?(pies of cake voor jou )
  groeten Karenze

 12. dit is een spiesjaal lied
  oow opa is in santi jaago het is knap van hem tog
  en ik heb nog iets
  savons als ik slaapen gaa volge mei veertien engeltjes naa
  een aan mijn hooft eind en twee aan mijn voeten eind en
  twee die mei weken en twee die wijzen naar mijn lieven opa

  kus puk xxxxXXXXX

 13. Gefeliciteerd met het bereiken van Santiago. Heel knap gedaan!
  Het is leuk om je zo te kunnen volgen. Veel succes met het vervolg van je reis.

  Groetjes van Arna en Peter

 14. Johannes, van harte gefeliciteerd met deze knappe, geweldige prestatie.
  Wat een doorzettingsvermogen en kracht om in zo’n kort tijdsbestek deze afstand lopend te overbruggen. Mijn complimenten en respect.
  Geniet nog van het “uitlopen” de laatste dagen….!

  Groetjes Dore-Mieke.

 15. Gefeliciteerd Johannes, je hebt het toch maar weer geflikt.

  Wat een prestatie en wat een uitzonderlijke oppeppingsvermogen om je zelf steeds weer die schop onder je kont te geven om verder te gaan. Geweldig!!
  Nu de laatste loodjes nog maar ook dat red je wel.

  O ja niet vergeten als je via Porto terug komt om de stad te gaan bekijken

  Succes, Groeten uit Bakel van Peter Schagen

 16. Ha Johannes,

  Heel goed gedaan jochie enne succes met de cooling down.

  Gegroet van uwen thuisfront correspondent.